ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΕΣΤΟΡΑ: Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Oct 10, 2022

Η μάχιμη δικηγόρος, διαμεσολαβήτρια και ιδρύτρια του συλλόγου RED-Y μοιράζεται με τη Vwoman την ανάγκη της για προσφορά στο κοινό καλό και μας καλεί να ενημερωθούμε και να γίνουμε δότες μυελού των οστών και να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Αν η νομική είχε πρόσωπο θα ήταν αυτό της Αφροδίτης Νέστορα. Μίας νέας γυναίκας με υψηλά ιδανικά που βάζει πάνω από όλα το κοινό καλό.  Στόχος της η δικαιοσύνη για την οποία και μάχεται ενεργά εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αυτός είναι ο λόγος που ίδρυσε πριν λίγο καιρό μαζί με φίλους και συνεργάτες το σωματείο «RED-Y» που έχει ως σκοπό να  βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών και την εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών ενημερώνοντας για το πόσο απλή είναι πλέον η διαδικασία η οποία κυριολεκτικά μπορεί να σώσει μία ανθρώπινη ζωή. Συνομιλήσαμε κάπου ανάμεσα στο τέλος μίας δίκης και στις προετοιμασίες για μία σημαντική εκδήλωση του δικηγορικού συλλόγου, στον οποίο η Αφροδίτη Νέστορα είναι μέλος του ΔΣ- αφού εκλέχτηκε πρώτη σε σταυρούς σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η συμπλήρωση ενός χρόνου από το νέο οικογενειακό δίκαιο, επομένως από τη συζήτηση δεν μπορούσαν να απουσιάζουν τα θέματα των γυναικοκτονιών και των έμφυλων ανισοτήτων. Η Αφροδίτη Νέστορα μοιράστηκε με τη Vwoman το πάθος της για τη δικηγορία και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και μας κάλεσε όλους να ενημερωθούμε μέσω του RED-Y, του συλλόγου που δημιούργησε με φίλους, για το πόσο εύκολη είναι πλέον η διαδικασία της δωρεάς μυελού των οστών, μίας ενέργειας προσφοράς που μπορεί να σώσει μία ανθρώπινη ζωή.

Είστε μία μάχιμη δικηγόρος  και μάλιστα παρ’ Αρείω Πάγω, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Κεντ και  διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια του Υπ. Δικαιοσύνης. Πώς γεννήθηκε η επιθυμία να σπουδάσετε τη νομική επιστήμη;

Είχα από πολύ μικρή ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νομική. Μπορεί να ακουστεί κάπως γραφικό ή ρομαντικό,  αλλά η επιθυμία μου να ασχοληθώ με τη νομική γεννήθηκε για πρώτη φορά μέσα από την παρακολούθηση μίας σειράς, το «Madlaw». Μου άρεσε πολύ η σειρά αυτή για τον τρόπο που  ο «συνάδελφος» πλέον, πάντα  κατάφερνε και έλυνε την υπόθεση στο τέλος αποκαθιστώντας τη δικαιοσύνη. Βέβαια εκείνος ασχολούνταν με το ποινικό δίκαιο με το οποίο εγώ δεν ασχολούμαι ιδιαιτέρως, καθώς αντικείμενο της μεταπτυχιακής  μου ειδίκευσης  είναι το διεθνές εμπορικό δίκαιο. Αλλά κάπως έτσι μου γεννήθηκε η επιθυμία να ασχοληθώ και εγώ με τη νομική. Ίσως βέβαια αυτή η σειρά, ήταν απλά το μέσο για να εκφραστεί σε μικρή ηλικία η αγάπη που έχω για τη νομική. Επίσης ήταν η μητέρα μου που εργαζόταν στα δικαστήρια. Επομένως είχα εικόνες και ακούσματα και πάντα με ιντρίγκαρε η ενασχόληση με τη νομική και τους νόμους. Το θεωρούσα όλο αυτό πάρα πολύ χρήσιμο για την κοινωνία.

Δράττομαι της ευκαιρίας της αναφοράς σας στην προσφορά στην κοινωνία για να σας ρωτήσω αν το αίσθημα της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη νομική επιστήμη.

Αυτό είναι ακριβώς που μου αρέσει περισσότερο στην ενασχόληση μου με τη νομική. Το ότι μπορώ με τον τρόπο μου να βοηθάω το κοινωνικό σύνολο. Για εμένα η νομική δεν είναι απλά μία επαγγελματική ενασχόληση. Έχει μέσα της και την έννοια της προσφοράς. Περισσότερο με ενδιαφέρει να μπορώ να προσφέρω στον κόσμο, να βοηθάω τους ανθρώπους να απεμπλακούν από δύσκολες καταστάσεις. Οπότε η δουλειά μου συνδυάζει πράγματα που αγαπώ πάρα πολύ, καθώς η  δικηγορία δεν αποτελεί απλά ένα επάγγελμα. Είναι τρόπος ζωής και ενεργού συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα.

 

Από τη συζήτησή μας  είναι εύκολα αντιληπτό πόσο πολύ αγαπάτε να προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο. Συνιδρύσατε πρόσφατα, το σωματείο «RED-Y» που έχει στόχο του την προσφορά. Την προσφορά αίματος. Την προσφορά μυαλού των οστών.  Την προσφορά εν γένει στο κοινωνικό σύνολο. Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του συγκεκριμένου σωματείου;

Το σωματείο  ιδρύθηκε επισήμως τον  Μάρτιο του 2022. Η ιδέα της δημιουργίας του γεννήθηκε από μία προσωπική εμπειρία που με έκανε να καταλάβω πόσο μεγάλη σημασία έχει η προώθηση της έννοιας της εθελοντικής αιμοδοσίας, αλλά και της ενίσχυσης της Ελληνικής και Παγκόσμιας τράπεζας δωρητών μυελού των οστών. Επί της ουσίας, η δωρεά του μυελού των οστών, μπορεί να σώσει τη ζωή ατόμων που νοσούν με αιματολογικά νοσήματα και χρειάζεται κάποια στιγμή της ζωής τους να μεταμοσχευτούν. Τα άτομα αυτά χρειάζονται τη στήριξή μας και κατά τη διάρκεια των κλασσικών χημειοθεραπειών που λαμβάνουν, αλλά και όταν μπαίνουν στη διαδικασία της μεταμόσχευσης. Το σωματείο RED-Y φιλοδοξεί να ενημερώσει τον κόσμο για τις αιματολογικές ασθένειες και τις ανάγκες των ασθενών που νοσούν από αυτές. Αλλά και για το πόσο ασφαλής και εύκολη είναι σήμερα η διαδικασία λήψης επιχρίσματος, δηλαδή η διαδικασία του να γίνει κάποιος εθελοντής δότης του μυελού των οστών. Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών δοτών, διότι η αναζήτηση συμβατού δότη μυελού των οστών είναι σαν να αναζητά κάποιος «ψύλλους στα άχυρα». Και αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς του RED-Y, να εξηγήσει στον κόσμο ότι  η διαδικασία του να δώσει κάποιος μυελό των οστών είναι στις μέρες μας  απλή και ασφαλής. Ομοιάζει με τη διαδικασία λήψης αιμοπεταλίων. Δεν γίνεται με τη διαδικασία της παρακέντησης όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αντιθέτως μοιάζει περισσότερο με τη διαδικασία της αιμοδοσίας. Είναι δηλαδή μια διαδικασία εύκολη και ασφαλής.

Αυτό είναι κάτι που ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει και θεωρεί ότι το να δώσει κάποιος μυελό των οστών είναι μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία, ενώ στην πραγματικότητα δίνοντας 10 λεπτά από τον χρόνο μας μπορούμε να σώσουμε έναν συνάνθρωπό μας. Όπως και μέσα από τη διαδικασία της αιμοδοσίας.

Ναι πραγματικά. Η αιμοδοσία κρατά κάτι λιγότερο από 10 λεπτά και μπορεί κυριολεκτικά να σώσει μία ανθρώπινη ζωή. Ενώ και η διαδικασία λήψης μυελού των οστών είναι μια διαδικασία εύκολη, απλή και ακίνδυνη. Είναι σημαντικό λοιπόν να ενημερωθεί ο κόσμος. Μπορείτε λοιπόν να επισκεφτείτε είτε τον διαδικτυακό τόπο του RED-Y, είτε του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» που είναι ένας πολύ δυναμικός  σύλλογος με μεγάλη δράση με τον οποίο ο RED-Y έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας. Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί ο αριθμός των δοτών μυελού των οστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Έχουμε ανάγκη από Έλληνες εθελοντές. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι οι Έλληνες ασθενείς είναι περισσότερο πιθανό να βρουν συμβατό δότη μεταξύ των Ελλήνων δοτών, και αυτό διότι οι Έλληνες έχουμε το ίδιο DNA, μοιραζόμαστε τον ίδιο τρόπο ζωής και της ίδιες διατροφικές συνήθειες, διαβιώνουμε στο ίδιο περιβάλλον. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την Εθνική τράπεζα μυελού των οστών. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εισάγουμε μοσχεύματα από το Ισραήλ, τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε ενεργοποιήσει τους Έλληνες εθελοντές.

Η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι κάτι που σας αφορά πολύ. Η ενασχόλησή σας με τα κοινά είναι κάτι που επίσης σας ενδιαφέρει;

Θεωρώ επιβεβλημένη την ενασχόληση όλων μας με τα κοινά. Γενικότερα, ως άνθρωπος δεν είμαι από εκείνους που «βγάζουν την ουρά τους απέξω» απλά  υιοθετώντας μία κριτική στάση απέναντι. Μου αρέσει πολύ η ενασχόληση με τα κοινά. Έχω εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου. Και θέλω να προσφέρω από οποιαδήποτε θέση μου ζητηθεί. Αγαπώ τον τόπο μου. Αγαπώ την πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη στην οποία συνειδητά έχω επιλέξει να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά και συνειδητά έχω επιλέξει να μείνω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Εδώ είναι όλοι μου οι φίλοι και όλοι μου οι συγγενείς. Και ναι είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θεωρεί ότι μπορώ από οποιοδήποτε μετερίζι να προσφέρω στην πόλη, με πολύ χαρά θα το κάνω.

Ποια είναι τα ζητήματα εκείνα που θα θέτατε ψηλά στην ατζέντα σας όσον αφορά στη πόλη μας;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κυκλοφοριακό είναι ένα μεγάλο ζήτημα στην πόλη μας. Θεωρώ ότι η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών και των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την ολοκλήρωση του μετρό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα στα οποία θα ήθελα να συνεισφέρω. Η Θεσσαλονίκη  μας έχει πολλούς «κρυμμένους άσσους στο μανίκι της». Έχουν γίνει βήματα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Επίσης, το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την πόλη μας. Τα περισσότερα από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην πόλη μας θεωρώ ότι έχουν εντοπιστεί. Τα έχουμε δηλαδή «στον χάρτη».  Εκείνο που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη ενεργοποίηση και κινητοποίηση των συμπολιτών μας που ασχολούνται με τα κοινά, ώστε τα προβλήματα αυτά να έρθουν στην επιφάνεια και να βρεθούν λύσεις που να είναι υλοποιήσιμες και πρακτικά εφικτές.

Είστε μια γυναίκα μάχιμη. Θέλω να σας ρωτήσω αν στα έδρανα στα οποία βρίσκεστε καθημερινά, εξακολουθούν να υφίστανται έμφυλες διακρίσεις ή αν οι γυναίκες έχουμε κατακτήσει την πολυπόθητη ισότητα όπως μας αξίζει.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατάκτηση της ισότητας, τόσο στα δικαστικά έδρανα όσο και σε άλλους τομείς. Υπάρχουν βέβαια αρκετά βήματα ακόμα να γίνουν. Αισθάνομαι πολύ έντονη και δυναμική την παρουσία των γυναικών. Θεωρώ επίσης την παρουσία των γυναικών στα κοινά επιβεβλημένη. Οι γυναίκες διαθέτουμε πολλά χαρακτηριστικά που μας κάνουν να διαθέτουμε πλεονεκτήματα. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι οι γυναίκες καλούμαστε να ανταποκριθούμε σήμερα σε πολλαπλούς ρόλους και το κάνουμε με επιτυχία, αυτό είναι από μόνο του ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την συμμετοχή στα κοινά και την ενασχόληση με την πολιτική. Προσωπικά θέλω να δω περισσότερες γυναίκες στην πολιτική. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ίσως είναι δύσκολο λόγω των πολλαπλών απαιτήσεων στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί  η σύγχρονη γυναίκα, όμως αυτό δεν θα έπρεπε να δρα ανασταλτικά και να μας αποτρέπει. Εμείς οι ίδιες θα πρέπει να ορίσουμε το μέλλον μας με την ενεργή συμμετοχή μας στην πολιτική.

Αναφερθήκατε στο μέλλον των γυναικών. Το παρόν των γυναικών τα τελευταία χρόνια φαντάζει δύσκολο με τις γυναικοκτονίες ολοένα να αυξάνονται. Ως μάχιμη δικηγόρο, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην νομοθεσία ώστε να μπορέσουμε οι γυναίκες να προστατευτούμε από τη μάστιγα των γυναικοκτονιών;

Η βία δεν έχει πρόσωπο. Δεν έχει φύλο. Καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι τόσες γυναίκες χάνουν τη ζωή τους χτυπημένες από τους συντρόφους τους. Είναι κάτι το οποίο συγκλονίζει την Ελληνική κοινωνία. Πέρα από την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, γιατί σίγουρα είναι επιβαρυντική περίσταση. Και όταν κάτι γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, μοιραία επηρεάζει και την νομοθετική εξουσία. Δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο τον νομοθέτη η τόσο συχνή επανάληψη του ιδίου φαινομένου. Αυτό σίγουρα σημαίνει κάτι.  Όμως θα πάω ένα βήμα παραπέρα και θα πω ότι θα πρέπει σε επίπεδο κοινωνικής επιμόρφωσης και σε επίπεδο κοινωνιών ο κόσμος να εκπαιδεύεται στη διαχείριση ακραίων συναισθημάτων. Προσωπικά θεωρώ ότι θα ήταν σημαντικό να υπήρχαν περισσότερα  μαθήματα ψυχολογίας στα σχολεία και περισσότερα μαθήματα για την ισότητα των φύλων. Με τη σωστή εκπαίδευση από μικρή ηλικία θα μπορούσαν να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Είναι σημαντικότερο από την αρχή να υπάρχει εκπαίδευση ώστε να φτάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο πολιτισμού.

ΙΝFO:

Μάθετε περισσότερα για την δωρεά του μυελού των οστών μέσα από το σύλλογο RED-Y που συνίδρυσε η Αφροδίτη Νέστορα.

Πηγή: https://www.vwoman.gr/

Σχετικά Άρθρα